Makeat leivonnaiset

Konjakkihedelmäkakku

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 dl konjakkia
2 dl sokeria tai fariinisokeria 
3 munaa 
2 tl leivinjauhetta 
2 tl vaniljasokeria 
(1½ tl kardemummaa)
3½ dl gluteenittomia pullajauhoja (Semper, Viitasalmi, jne) 
2 dl säilöttyjä kirsikoita liemineen (1 rasia)
3 dl kuivattuja hedelmiä, kuten sukaatteja, aprikooseja, taateleita maun mukaan
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä

Paloittele kuivatut hedelmät. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen, jauhot ja hedelmät vuorotellen sekaan. Kaada voideltuun kakkuvuokaan (2 l) ja paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia.  
 

Taatelikakku

3 dl vettä
2 dl sokeria
1 pkt taatelia
200 g voita tai margariinia
2 munaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
noin 3-3½ dl gluteenitonta jauhoa (Semper Fin Mix)

Keitä palasteltu taateli, vesi ja sokeri kattilassa. Lisää rasva ja anna seoksen jäähtyä. Lisää munat yksitellen ja lopuksi lisää jauhoseos. Paista noin tunti 175-180 asteessa. 

Macaron-leivokset hunaja-homejuustotäytteellä (30 kpl)

2 kananmunan valkuaista
2,5 dl tomusokeria
100 g mantelijauhetta
1 tl perunajauhoa
(elintarvikeväriä)

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset kevyesti vatkaimella. Lisää tomusokeri joukkoon ja vatkaa kunnes seos on kiinteää ja hiukan kiiltävää. Yhdistä mantelijauhe ja perunajauhot keskenään. Sekoita hyvin valkuaisvaahtoon. Halutessa voit värjätä taikinan ennen paistoa esim. karamellivärillä.

Siirrä taikina pursotuspussiin tai muoviseen kertakäyttöpussiin jonka kärjen voit leikata auki saksilla. Pursota leivinpaperille halkaisijaltaan parin sentin leivospohjia (muista jättää hiukan leviämisvaraa). Anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 min ennen paiston aloittamista.

Paista uunin keskiosassa 150 asteessa 10-13 minuuttia. Irrota jäähtyneet leivokset paperilta.
Valmista täyte.

Hunaja-sinihomejuustotäyte
100 g sinihomejuustoa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl hunajaa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Täytä macaronit laittamalla sinihomejuustotäytettä toiseen puoliskoon. Paina toisen puoliskon kanssa yhteen.

Kokeile homejuustotäytettä myös hillon kera. Laita tällöin macaronin toiseen puoliskoon hiukan esim. raparperihilloa.

 

Gluteeniton täytekakkupohja

3 munaa
1½ dl sokeria
2 dl  perunajauhoja
(1 tl  vaniljasokeria)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot vähän kerrallaan.
Paista 200 asteisessa uunissa 7-10 min.

 

Korvapuustit (15 kpl)

3 dl vettä
25g tuoretta hiivaa
2tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
7½ dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Täytteeksi: 100 g voita, 1 rkl kanelia, 1 dl sokeria
1 kananmuna voiteluun ja raesokeria pinnalle

Lämmitä vesi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota 2-3 minuuttia. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti.
Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti korvapuusteja. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota täytteeksi tarkoitetusta jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita siivuja ja levitä niitä tasaisesti miltei koko taikinan alalle. Levitä voi veitsellä tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi (voit kostuttaa rullan loppupäätä hieman vedellä, että se tarttuu kunnolla kiinni taikinapötköön) ja leikkaa niin, että joka toinen viilto on vino oikealla ja joka toinen vasemmalle. Näin taikinapaloista tulee toisesta päästä leveämpiä kuin toisesta. Aseta pullat leivinpaperoidulle pellille leveät puolet alaspäin ja paina niitä sormin hieman litteämmäksi.
Kohota pullia lämpimässä paikassa noin 30 minuttia. Voitele pullat kananmunallla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnest pullat ovat saaneet kauniin värin. (Ohje on Keliakia-lehdestä nro 3/2015).
 

Rahkavoitaikina joulutorttuihin

Rahkataikina:
250 g margariinia
5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
1 tlk (250 g) maitorahkaa
Täyte:
paistonkestävää luumusosetta tai omenasosetta

Nypi rasva jauhoseoksen joukkoon. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kovettua hetki jääkaapissa. Kaaviloi taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta pyöreällä muotilla kakkuja ja laita täytettä kakkujen keskelle. Taita tortut kiinni puolikuun muotoon. Jos haluat tähden muotoisia torttuja, leikkaa taikinasta neliöitä, taita tähden muotoon ja lisää luumu- tai omenasose keskelle torttua taitettujen sakaroiden päälle. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

 

Englantilainen hedelmäkakku

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl rusinoita
150 g punaisia kirsikoita
65 g sukaattia
1 dl hasselpähkinärouhetta

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. (jos käytät silikonivuokaa, sitä ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Sekoita jauhojen joukkoon vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Lisää joukkoon paloitellut hedelmät ja pähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla reilu tunti. Tämä kakku maistuu parhaiten, jos sen antaa "huilata" viileässä hyvin suojattuna (laita kakku muovipussiin tai kääri se talouskelmuun) 1-2 viikkoa.
 


Gluteenittomat vanilja-nutellapullat

1 pkt valmista pullataikinaa (Pirkka) tai valmista 2,5 desin pullataikina
Täyte:
½ dl vaniljakreemijauhetta, paistonkestävää (esim. Sallinen)
1½ dl vettä
1 prk suklaa-pähkinälevitettä (esim. Nutella)
Voiteluun: kananmuna
(Pinnalle: raesokeria)

Sulata pullataikina paketin ohjeen mukaan tai valmista pullataikina (kts. ohje korvapuusteista). Sekoita keskenään vaniljakreemijauhe ja vesi ja jätä seos vetäytymään. Ripota alustalle hieman gluteenitonta jauhoa ja kumoa siihen taikina. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi suorakulmioksi. Käytä apuna gluteenitonta jauhoa. Levitä levylle vaniljakreemiä ja sen päälle Nutellaa. Rullaa taikinalevyn kumpikin lyhyt sivu kohti puoliväliä. Leikkaa rulla viipaleiksi (3-4 cm). Aseta ne kierrepuoli ylöspäin leivinpaperille. Nipistä pullia sydämenmuotoisiksi. Kohota lämpimässä leivinliinan alla 30-45 minuuttia. Voitele munalla juuri ennen paistoa ja koristele halutessasi raesokerilla. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


Helppo marjakakku

Pohja:
300 g gluteenittomia (kaura)keksejä 
80 g voita tai margariinia
Täyte:
1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 tlk (200g) vaniljarahkaa
1 tlk (200g) maustamatonta rahkaa
2-3 dl marjoja (mustikoita, vadelmia ym.)

Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata voi/margariini ja sekoita keksinmurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja leivinpaperilla ja painele muru-rasvaseos tasaisesti vuoan pohjalle. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin.
Kaada karamellisoitu kondensoitu maito pohjan päälle ja levitä se tasaiseksi. Yhdistä rahkat ja lisää seos kondensoidun maidon päälle. Lopuksi lisää marjat. Anna seistä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Poista irtopohjanvuoan reunat ja nosta kakku tarjolle vuoan pohjalla olevan leivinpaperin avulla.