Suolaiset leivonnaiset

Savulohimuffinit (12 kpl)

150g kylmäsavustettua kirjolohta
1 prk maustamatonta tuorejuustoa (200g)
3 munaa
2 dl juustoraastetta
1½ dl juoksevaa margariinia
1dl hienonnettua ruohosipulia
½ tl sitruuna- tai mustapippuria 
3 dl luontaisesti gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
3 tl leivinjauhetta

Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Notkista maustamaton tuorejuusto kulhossa. Lisää joukkoon kala, munat, juustoraaste, margariini, ruohosipuli ja pippuri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Voitele muffinipellin syvennykset margariinilla. Jaa taikana syvennyksiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
 

Gluteeniton saaristolaisleipä

3,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa
1 tl ksantaania
2 tl merisuolaa
4 dl piimää
25 g kirnuvoita (tavallisellakin voilla tuli taivaallista)
1-1,5 dl siirappia, vettä

Sekoita piimän joukkoon jauhoseos, tattarijauhot, merisuola ja siirappi. Sulata kattilassa voi, ja lisää taikinaan. Kaada taikina leipävuokaan ja anna kohota liinan alla. Sekoita desilitraan vettä n. kaksi ruokalusikallista siirappia. Levitä siirappivettä kohonneen leivän päälle ja laita leipä uuniin, 175 asteeseen. Paista ensin 45 min, ja valele pinta siirappivedellä. Paista vielä noin 30 min ja valele siirappivedellä, laita lopuksi vielä uuniin 30 minuutiksi ja levitä pintaan siirappivesi. Leikkaa leipää vasta jäähtyneenä.
 

Puolukkaleipäset

5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
3/4 dl - 1 dl siirappia
1 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina
1 dl pellavansiemeniä
1 tl kokonaisia kuminoita
1 tl kokonaisia fenkoleita
1 tl suolaa
2 tl soodaa
6½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta

Sekoita piiman joukkoon puolukkahillo ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet hyvin keskenään ja sekoita ne taikinaan. Nostele taikan lusikalla muffinivuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa n.30 minuuttia. 
Vinkki: voit valmistaa taikinasta myös vuokaleivän. Valmista takina samalla tavalla, mutta kaada taikina voideltuun, kahden litran leipävuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 70 min.


Hunajaiset kauraleivät (2kpl)

4 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumkuorijauhetta
½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
6 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
½ dl juoksevaa margariinia
Voiteluun: kananmunaa tai maitoa
Pinnalle: kaurahiutaleita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita psylliumkuorijauhe joukkoon ja anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon puuhaarukalla suola, hunaja, kaurahiutaleet ja jauhoseos. Lisää viimeiseksi sulatettu margariini ja sekoita taikina tasaiseksi. Nostele taikan kahdeksi keoksi leivinpaperin päälle pellille. Muotoile keot kahdeksi pyöreäksi leiväksi ja taputtele tasaisiksi jauhotetuin käsin. Tee leipien keskelle reiät lasin avulla. Kohota leipiä 20 minuttia. Voitele leivät ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia


Peltileipä

4 dl vettä, piimää tai maitoa
2 dl juustoraastetta, porkkana tai muuta raastetta
6 dl gluteenittomia jauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kuminaa, auringonkukan- tai pellavan siemeniä
100 g margariinia tai 1/2 dl öljyä
1 tl suolaa

Kuivat aineet sekoitetaan, lisätään rasva ja neste ja sekoitetaan tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista 225 astetta 10-20 min.
Leikkaa lämpimänä taikinapyörällä paloiksi ja nauti (tai jäähdytä ja pakasta).